M-am mutat!

In mod normal dupa cateva secunde o sa sariti automat la noua adresa. Daca nu se intampla click aici
http://sorin.greencore.ro
si eventual schimbati bookmark-urile.

miercuri, 17 iunie 2009

Neincrederea ca datorie cetateneasca

Germania va introduce o lege care permite cenzura pe Internet. O lege similara exista si in alte tari europene. China detine cel mai mare sistem de filtrare a Internetului din lume. Se pare ca toata lumea vrea (in numele unor cauze bune, evident) sa prinda de coada Internetul si sa il supuna. Ce trebuie sa invatam de aici? Eu zic ca trebuie sa invatam un lucru extrem de important - nu exista guvern bun. Sigur, unele sunt mai bune decat altele dar la capatul tuturor lucrurilor NICI UN GUVERN NU MERITA INCREDEREA DEPLINA a cetateanului. Nu exista sistem politic care sa nu incerce sa manipuleze si sa supuna plebea. E in firea lor sa incerce, trebuie sa fie in firea noastra sa ne opunem.

Vad cu ingrijorare cum in multe locuri alegerile si preferintele politice sunt privite precum sustinerea unei echipe de fotbal. Caine pana la moarte (ma abtin de la alte comentarii pentru moment) vorbeste despre loialitate. Indiferent ce s-ar intampla cu haita lor, cainii respectivi raman caini, nu se transforma in pisici, lilieci, ornitorinci sau vulturi plesuvi. Loialitatea in mod normal e o calitate si trebuie apreciata, dar atentie! nu cand izvoraste din prostie. Partidele politice nu sunt echipe de fotbal dintr-un motiv foarte simplu: in cazul lor blatul este norma si nu exceptia. E bine sa fii loial unei echipe de fotbal, e o prostie sa fii loial unui politician.

A nu se confunda cu loialitatea pentru o doctrina. Poti sa fii de dreapta sau de stanga, si poti sa fii asa toata viata. Dar trebuie sa fii loial indivizilor. Oamenii, in special in politica sunt perisabili. La un an dupa ce au capatat o functie s-au schimbat suficient de mult incat sa devina periculosi. Intra in tot felul de jocuri care ii fac sa nu se mai recunoasca in oglinda dimineata.

Trebuie sa fim sceptici in fata oricarui politician, partid politic, nu pentru ca nu suportam politica sau pentru ca nu ne place persoana ci pentru ca asta e singurul mod in care ne putem pastra libertatea. Nu trebuie sa avem incredere in ei nu pentru ca suntem antisociali ci pentru ca asta e jobul nostru, ei tind sa ne supuna (uneori foarte bland, gentil si placut) iar noi trebuie sa ne opunem chiar daca a ne opune inseamna o viata mai rea. Orice capcana ascunde in mijlocul ei ceva extrem de apetisant, altfel nu s-ar prinde nimic in ea.

Sa nu ne mintim - vremurile pe care le traim acum sunt extrem de favorabile. Indiferent de criza economica, de faptul ca Romania e o tara dificil de suportat, indiferent de maneaua de la colt, avem mai multa libertate decat au avut multi oameni in trecut. Ce ne asigura aceasta libertate? Slabiciunea programatica a conducatorilor tarii. Faptul ca ei sunt vulnerabili, acum sau la terminarea mandatului. Este imperativ ca ei sa se simta prost! Orice ii face sa se simta bine le da forta sa ne supuna. Si TOTI VOR SA NE SUPUNA. Abia asteapta sa o faca. Cauta orice ocazie, cat de mica si incearca in continuu.

Pentru ca in final suntem singuri in fata lor. Si ei sunt singuri in fata noastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu