M-am mutat!

In mod normal dupa cateva secunde o sa sariti automat la noua adresa. Daca nu se intampla click aici
http://sorin.greencore.ro
si eventual schimbati bookmark-urile.

duminică, 21 iunie 2009

Ce mai interzicem azi?

Domnul Andrei Plesu e considerat de foarte multa lume un om inteligent, cultivat si cu foarte mult bun simt. De pe aceasta pozitie domnia sa publica in Dilema veche un text in care afirma ca este de parere ca votul trebuie sa devina obligatoriu in Romania. As fi putut trece poate peste acest mic derapaj, au existat si exista tari in care votul este obligatoriu. Dar domnul Plesu continua intr-o maniera stiintifico-fantastica cu o lunga paranteza:

Dacă ar fi după mine, aş merge cu legiferarea şi mai departe, date fiind condiţiile specifice ale ambianţei locale: aş interzice prin lege – cu sancţiunile aferente – scuipatul pe stradă, aruncarea gunoaielor în alte locuri decît în coşurile de gunoi, vorbitul răstit în locurile publice, tipărirea, pe forumuri, a mesajelor în care abundă greşelile grosolane de gramatică sau înjurăturile birjăreşti. Aş reglementa prezenţa muzicii şi a televizoarelor în restaurante, aş cere restrîngerea dreptului de emisie pentru posturi ca OTV, aş suspenda cursele de automobile pe străzile Capitalei şi dreptul unor şmecheri de cartier de a asculta manele cu sonorul la maximum, obligînd astfel străzi întregi, vecini şi instituţii să asculte ce le place lor. Şi multe altele....

Eh, de. Se pare ca se intampla si celor mai buni dintre noi. Sa ne concentram putin asupra problemei. Intai cu votul. Atata timp cat votul este anonim (adica nu trebuie sa ne punem CNP-ul pe buletin) putem linistiti sa scriem SGT PL pe buletinul de vot fara sa votam nimic. Si astfel, e ca si cum am sta acasa. De ce e nevoie de prezenta mea fizica in cabina aia daca eu nu am de gand sa votez pe nimeni? Nu pricep si odata cu mine sunt multi altii care nu pricep.

Mai departe. Aruncarea gunoaielor pe langa cosuri, muzica data tare, cursele de automobile pe strazi si multe altele din cele enumerate de d-l Plesu sunt deja interzise. Teoretic daca le faci, iei amenda sau faci puscarie. Practic, pentru ca politia din Romania este inexistenta, astfel de amenzi se dau foarte rar. Nu e o problema de legislatie, e una de eficienta.

Abia acum vine partea interesanta. D-l Plesu vrea sa "reglementeze" prezenta televizoarelor si a muzicii in restaurante. Restaurantele, in cazul in care nu e clar pentru toata lumea sunt private. Daca de acolo nu iese zgomot in afara sa deranjeze pe altcineva atunci pot avea orice muzica si oricate televizoare. Sunt spatii private, apartin cuiva, acel cineva reglementeaza pe acolo. D-l Plesu poate sa faca un lucru simplu: sa se pozitioneze de partea corecta a usii unui restaurant care nu-i place.

OTV-ul? Rar am vazut manifestare umana care sa ma scarbeasca mai mult. Mi se pare cea mai mizerabila chestie pusa pe sticla (si aici includ filme porno, stirile de la ora 5, etc). Ce fac cand apasand pe butonul de la telecomanda ajung la OTV? Mai apas o data. Ceea ce ar trebui sa faca si d-l Plesu.

Aveam pretentii de la Andrei Plesu. Credeam ca macar el intelege ca bruma asta de libertate de care ne bucuram acum, pentru care, repet, AU MURIT OAMENI, nu poate functiona atata timp cat se interzic din ce in ce mai multe. Ca nu se poate si cu aia in cur si cu sufletul in rai. Ca binele obliga la acceptarea raului. Pot si eu sa rog frumos la interzicerea prostiei? Ca de...

2 comentarii:

  1. In privinta restaurantelor, iti dau dreptate numai pana la un punct - acela in care ce e inauntru se aude si afara. Stau langa un restaurant, asa ca vorbesc in cunostinta de cauza.
    Iar in privinta aruncarii gunoaielor, as vrea tare mult sa vad ceva real facut in sensul asta. Sa vad cum e amendat cel care arunca ambalajul de la inghetata pe jos, sau automobilistul care arunca tigara pe geam.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lady Io, si tu ai dreptate si cred ca oricine are astfel de experiente nefericite. Pe de alta parte tentatia de a "reglementa" orice e in opinia mea extrem de periculoasa, in special cand vine de la un intelectual care ar trebui sa fi un spirit ceva mai liber.

    RăspundețiȘtergere