M-am mutat!

In mod normal dupa cateva secunde o sa sariti automat la noua adresa. Daca nu se intampla click aici
http://sorin.greencore.ro
si eventual schimbati bookmark-urile.

sâmbătă, 27 iunie 2009

N-ai carte, ai film

De multe ori lipsa de educatie formala este utilizata ca scuza pentru comportamentul inadecvat. "Nu e vina lui, parintii lui au fost saraci si n-au avut bani sa-l dea la scoala". Este oare asa? E nevoie de scoala ca sa intelegi putin lumea din care faci parte? Trebuie sa citesti marii filozofi pentru a sti cum sa traiesti? Ei bine, nu. Trebuie sa vrei. Si aici apare amuzamentul. Scoala e extrem de ineficienta cand vine vorba de chestiuni elementare, de bun simt. Da, scoala poate sa te scoata specialist in electrodinamica cuantica. Sau neurochirurg. La nivelul bunului tau simt si al intelegerii lumii in care traiesti, scoala nu ajuta decat indirect.

Si atunci? Inseamna ca avem scuze sa fim prosti si nesimtiti? NU. Nu avem. Lucrurile importante de invatat cu privire la aceasta lume sunt peste tot. Trenuie doar sa vrei. Iata trei replici din Matrix, episodul 2, film care nu a fost conceput special pentru laureatii premiului Nobel.

Despre politica

Councillor Harmann: Old men like me don't bother with making points.
Neo: Is that why there are no young men on the council?
Councillor Harmann: Good point.

Interesant! Deci iata de ce societatile au facut intotdeauna eforturi sa fie conduse de oameni mai in varsta si nu de tineri. Tinerii sunt nesabuiti. Pentru ei poate fi mai important sa isi umileasca partenerul de discutie decat sa aiba dreptate. Tinerii vor multe de la viata, batranii vor mai putine. Sunt mai multe sanse ca batranii sa nu mai fie interesati atat de tare de persoana lor si sa poata sa munceasca pentru societate. De aici sfatul batranilor. Nu sfatul tinerilor.

Despre alegeri

The Oracle: We can never see past the choices we don't understand.

Suntem, in mare masura, consecinta directa a alegerilor pe care le facem. Facem alegeri in functie de ceea ce credem noi ca vor fi consecintele acelor alegeri. Pentru a putea evalua corect consecintele trebuie sa intelegem ce alegem. Trebuie sa intelegem exact care sunt alternativele. Trebuie sa evaluam cat putem de corect situatia. Adica trebuie munca. Daca nu intelegem ce avem de ales, putem sa dam cu banul pentru ca in realitate, neputand vedea dincolo de alegerile pe care nu le intelegem, nu alegem, avem doar impresia ca o facem. Nu e o decizie educata ci una intamplatoare. Iar acea decizie intamplatoare, chiar daca pare buna, nu stim niciodata daca a fost cea buna sau cea proasta. Am facut alegerea x si acum sunt fericit, castig 1000 de euro pe luna. Daca nu ai inteles exact ce ai ales, e posibil ca asta sa fie varianta proasta si in cealalta sa fi avut de 10 ori mai mult.

Despre conflict

Seraph: You do not truly know someone until you fight them.

Un adevar vechi dar usor nedreptatit in aceste timpuri in care ar trebui sa ne transformam cu totii in mielusei mustind de empatie si toleranta. Nu poti cunoaste pe cineva pana nu ai avut cateva conflicte cu el. Pana cand nu ai vazut cum functioneaza in afara zonei de confort, fara masca. Si cunoasterea unui om nu e o evaluare rece, e o relatie intre tine si el. Altcineva il va "cunoaste" altfel.

Astfel de mici adevaruri fac oamenii mai intelepti, mai putin nesimtiti. Dar cei pe care se vede clar ca sunt lipsiti de intelegere? Putem sa-i scuzam pentru ca parintii lor nu au avut in biblioteca filozofi existentialisti? Eu zic ca nu. In definitiv cine n-a vazut Matrix? Problema e la ei si nu in alta parte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu